ultramedic.com.pl

blog o zdrowiu

keto przekąski
Porady

Jak przygotować zdrowe i smaczne keto przekąski?

Dieta ketogeniczna należy do najskuteczniejszych sposobów odchudzania. Podstawą diety są zdrowe tłuszcze, których powinno być około 80 %. Białko i węglowodany to wyłącznie 20%. Jak zrobić zdrowe keto przekąski, które można zjeść na śniadanie, kolację czy w czasie rodzinnego seansu filmowego?

Keto przekąski na śniadanie

Niezależnie od diety, na której będzie opierało się nasze żywienie, warto pamiętać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. To dzięki niemu mamy energię, by dobrze rozpocząć dzień. Najczęściej śniadanie składa się z chleba lub bułki, do której dokładamy wędlinę. Warto wiedzieć, że pszenica i kukurydza stanowią główne źródło węglowodanów, które są trudne do strawienia.

Keto przekąski oparte są na zdrowych tłuszczach. Bardzo często wykorzystywane są ryby, które mają wiele wartości odżywczych. Przekąski, których podstawowym składnikiem będzie ryba oraz awokado są niezwykle smaczne i jednocześnie zdrowe.

Do keto przekąski należy użyć około 300 g łososia. Umieszczamy go w misce, dodajemy 1/4 szklanki Parmezanu oraz ulubione zioła do smaku (sproszkowany czosnek, cebula). Wszystko dokładnie mieszamy. Awokado kroimy w kostkę, którą dodajemy do łososia. Ponownie mieszamy, Trzeba zrobić to delikatnie, by kostka awokado się nie rozpadła. Formujemy kulki, które obtaczamy w mące migdałowej. Tak przygotowane kulki smażymy na oleju migdałowym, następnie należy je odsączyć na papierowym ręczniku, by nie zawierały zbyt dużo tłuszczu. Keto przekąska do pracy gotowa!

Keto przekąski do pracy, szkoły i na uczelnię

Na przekąski do pracy warto również zrobić naleśniki. Oczywiście unikamy mąki oraz ziemniaków, z których najczęściej powstają naleśniki. Keto przekąski będą na bazie kalafiora, który również często jest wykorzystywany w diecie wegetariańskiej.

1/2 główki kalafiora ścieramy na drobną masę w malakserze. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Kalafior gotujemy na parze, aż zrobi się miękki. Trzeba pamiętać, by z kalafiora wycisnąć nadmiar wody nim zaczniemy robić placki.

Kalafiora mieszamy ze szczypiorkiem (około 1/2 szklanki), 1 łyżką mąki kukurydzianej, 2 jajkami, oraz pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Kalafiora formujemy w niewielkie placuszki, które smażymy na maśle. Gotowe placki podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

Zobacz też Wegańskie przekąski na imprezę – jak zrobić?

Keto przekąski na wieczór

Jesienne wieczory są długie i najczęściej właśnie wtedy ulegamy pokusie zjedzenia dużej ilości cukru. Przekąski keto to świetny zamiennik.

Chcąc zrobić keto przekąski 1 szklankę oleju kokosowego oraz szklankę masła migdałowego rozgrzewamy w niewielkim garnczku. Roztopioną mieszankę wlewamy do miski, mieszamy z 1/4 szklanki mąki kokosowej oraz z 1/2 szklanki kakao. Naczynie umieszczamy na 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie można przełożyć ją do lodówki. Trzeba pamiętać, by mieszkanka przez cały czas była w lodówce, gdyż w przeciwnym razie szybko się roztopi. Jest to keto przekąska, która jest wyjątkowo smaczna i zdrowa.

Idealne przekąski na jesienne wieczory to również krakersy. Do ich zrobienia potrzebujemy szklankę słodkiej cebuli, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżeczki tymianku, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy siemię lniane (1 i 1/2 szklanki), które mielimy, ale tak by ziarna były grubsze, dodajemy 1/4 szklanki ziaren słonecznika (drobno zmielonych) i ponownie mielimy cała masę. Ostatnim krokiem jest wycięcie odpowiednich kształtów. Przygotowane krakersy pieczemy w temperaturze 110 º C przez dwie godziny. W trakcie pieczenia należy krakersy przełożyć na drugą stronę. Czas pieczenia jest orientacyjny, w zależności od grubości ciastek.

Zobacz też pomysły na Zdrowe przekąski dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *